preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vrijeme
Virovitica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 550258
Ovaj mjesec: 574
Ovaj tjedan: 48
Danas: 1
Izvannastavne aktivnosti

GLOBE program

(Globe Learning and Observations to Benefit of Environment)

GLOBE je znanstveno-obrazovni program u čijem je središtu zanimanje za okoliš, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Učenici obavljaju različita mjerenja primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole, a prikupljene podatke šalju u znanstvenu bazu preko interneta.

Cilj i svrha GLOBE programa je podizanje ekološke svijesti na globalnoj razini, osposobljavanje učenika za mjerenja i opažanja koja će pridonijeti boljem razumijevanju našeg planeta. GLOBE program predstavio je gospodin Al Gore na Dan planeta Zemlje 1994. godine.

Republika Hrvatska pristupila je GLOBE programu povodom Dana planeta Zemlje u travnju 1995. godine. GLOBE predviđa tri područja učeničkih mjerenja i opažanja: atmosfersko-klimatološka, hidrološka (limnološka) te biološka i geološko-geografska.

 

GLOBE projekt u Nazorima

Prva mjerenja u našoj školi ostvarena su 1997. godini. Mjerenja koja su se provodila bila su hidrološka na Ođenici, biološka na Virovitičkim ribnjacima i atmosferska u meteorološkoj kućici u dvorištu škole.

Sudjelovali smo na županijskim i državnim smotrama GLOBE škola. U ovaj projekt uključeno je dvadesetak učenika škole.

Smještaj:

Atmosferska mjerenja prekinuta su 2004. godine  da bi od ove školske godine ponovo počeli s mjerenjima. Mjerenja temperature zraka (minimalna, maksimalna i trenutna) i temperature tla vrše se svakodnevno u isto vrijeme (solarno podne). Od 2012. godine počeli smo mjeriti i tlak zraka. Barometar je smješten u učionici fizike, pa se ova mjerenja vrše samo radnim danom.

Hidrološka mjerenja vršimo na Ođenici jedanput tjedno (petkom) na dvije postaje. Mjerimo temperaturu, prozirnost i pH vode.

Provodimo fenološka mjerenja GREEN UP i GREEN DOWN. U biljnoj fenologiji GREEN UP i GREEN DOWN ukazuje na početak i završetak vegetacijskog razdoblja, a mjeri se prema GLOBE protokolima. Biljno zazelenjavanje (GREEN UP) započinje kada se prekida razdoblje mirovanja (dormancije) uslijed promjena uvjeta okoliša, duža izloženost svjetlu, više temperature. S prestankom vegetacije (GREEN DOWN) smanjuje se biljna transpiracija; biljke reduciraju gubitak vode, a to je važno za razumijevanje globalnog ciklusa vode. GREEN UP i GREEN DOWN pomaže i pri praćenju dužine vegetacijske sezone, otkrivanju vegetacijskih promjena te razumijevanju ciklusa ugljika. Procjenu zelenila važne su i u zaštiti od požara te u razumijevanju migracijskih putanja pojedinih životinjskih vrsta.

Učenici redovito izvršavaju mjerenja što prikazuju slike.

                     

 


Pogledajte prezentaciju i opis projekta Plavi i žuti otpad:

- opis projekta (DOC)

- prezentacija (PPT)preskoči na navigaciju