preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vrijeme
Virovitica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 550258
Ovaj mjesec: 574
Ovaj tjedan: 48
Danas: 1
Vijesti

Mjesečeva sonata


Nezaboravni doživljaj na satu glazbene kulture 19. veljače 2019. učenici 5.c  obnovit će svaki put kad budu promatrali izlazak punog Mjeseca, tako i prvi puni Mjesec ovog proljeća u četvrtak 21. ožujka.

Učiteljica Katarina Margetić: - Slušajući „Mjesečevu sonatu“ Ludwiga van Beethovena u tami učionice svi smo došli do prozora gledati izlazak punog Mjeseca. Glazbom smo htjeli obilježiti ljepotu neobičnog događaja te nakon toga izraziti svoje doživljaje i osjećaje.

--- Gledajući puni Mjesec činilo mi se kao da sve više svijetli dok glazba postane glasnija… (Vanja M.) --- Osjećala sam kao da ću poletjeti ka Mjesecu…  (Terezija B.) --- Mjesečeva narančasta, a zatim žuta boja obasjavala je nebo. Izgledalo je kao da on svira… (Petra K.)  --- Gledajući pun Mjesec osjećala sam se napokon opušteno… Mjesec je bio crven…  predivan doživljaj… (Lana O.) --- Promatrala sam Mjesec i zamišljala sam kako je biti na njemu… (Klara M.) --- Osjećala sam kao da mi Mjesec svira i bila sam sve veselija….  (Lana L.) --- Kad smo gledali pun Mjesec i slušali skladbu, svi smo se opustili … zaboravili smo da smo u školi …  (Tea J.) --- Razmišljao sam što bi se desilo da se Mjesec zabije u Zemlju. Mislio sam da Mjesec plače krv … (Leon O.) --- Gledajući pun Mjesec osjećala sam se pospano…  (Vanja B.) --- Zamišljala sam kako letim i gledam taj predivan Mjesec… Imala sam osjećaj kao da tonem u san…  (Lamija D.) --- Gledajući pun Mjesec osjećao sam se kao astronaut koji ide na Mjesec… (Roko G.) --- Mislio sam da Mjesec gori, da ga je Sunce spalilo. Zamislio sam da Mjesec svira, kao da je Mjesec veliki klavir… (Luka Lj.) --- Osjećao sam se sretno i uspavano … skladba me smirila … uživao sam u melodiji … njegova narančasta boja bila je zapanjujuća… (Dorijan P.) --- Gledajući pun Mjesec osjećao sam se kao da mi Mjesec svira. Skladba mi se jako sviđa… (Domagoj O.) --- Mislio sam da se Mjesec smije i znoji od Sunca … bilo je predivno… skladba je bila opuštajuća… (Josip G.) --- Osjećao sam se tužno… skladba je bila nježna… Zamišljao sam da mi Mjesec svira… (Krunoslav B.) --- Gledajući puni Mjesec osjećao sam se tužno… Mislio sam da mi Mjesec svira pjesmu… (Vanja M.) --- Zamišljao sam da Mjesec svira samo meni. Gledao sam kako polako odlazi i mijenja boju…  (Siniša M.) --- Osjećao sam napetost u pjesmi… Osjećao sam i zamišljao moju simpatiju. Pitao sam se što se nalazi na Mjesecu i zašto je pun?  (Karlo V.) --- Mjesec je bio tako lijep… kao da je meni svirao… Nikad nisam vidjela takav Mjesec. Voljela bih ponoviti taj dan. ( Dorotea B.)

Dok su učenici uz Mjesečevu sonatu iz učionice promatrali Izlazak punog Mjeseca, prizor je s periferije Virovitice fotografijom ovjekovječio učitelj tehničke kulture Zlatko Kovačević. Kasnije iste večeri za fotografiranje punog Mjeseca, popularno zvanog Supermjeseca - najbližeg Zemlji i 30% sjajnijeg, koristio je teleskop.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zoran Vajagić   datum: 7. 4. 2019.
preskoči na navigaciju